Tüp bebek tedavisine alacağımız hastaları histeroskopik yaklaşımla değerlendirmemiz gerekebilir. Özellikle rahim filminde bir problem, örneğin polip veya miyom saptanmışsa, bu sorunlar tedavinin başarısını artırmak amacıyla tüp bebekten önce histeroskopi ile çıkarılır.
Ayrıca, birkaç kez tüp bebek tedavisi yapılmasına rağmen gebelik elde edilememiş hastalarda, rahim içine yerleştirilen embriyoların tutunmasını engelleyebilecek problemler araştırılır. Bunun için de histeroskopi ile rahim kavitesi detaylı şekilde incelenir.
Bir diğer durum da, rahim içinde ultrason görüntüsünde tespit edilen bir perde (septum) varsa, bu durum gebelik olasılığını düşürebileceği için tüp bebek tedavisine başlamadan önce histeroskopik olarak bu perde alınması faydalı olacaktır.